Verslag Ruta de la Plata, juni 2000, vervolg 1 

 

 

Monasterio, zondag 04-06-2000.

Prima geslapen.

Vanmorgen om half zes op. Kwart over zes op pad. Mooi rustig weer. Links en rechts schapen. Moe. Veel rusten.

Vraag me af waarom ik in deze volstrekte stille natuur loop. Geen cafés, geen stadjes met monumenten, geen mensen onderweg, maar toch…

Nu (9.30 u) bij merkwaardige ermitage van San Isidro. Toch al 12 kilometer gelopen, dat valt dus mee. Nu nog foto en dan weer verder. Medaillon van hospitalero laten liggen in pension. Misschien liftend op en neer?

Nou die daarop volgende tien kilometer vielen niet mee. Last van maag en misselijk. Toch om 2 uur in Cruz Rioja in Monesterio. Koffie, geslapen, bocadilla en toen op stap. Via Calera de Leon naar Monasterio de Nstra Sancta de Tentudia. Lopen en liftend; 16 kilometer. Hoogste punt van Extremadura.

 

Prachtig uitzicht en bar. Twee fietsers, Nederlanders. Lekker geouwehoerd. Rond 7 uur naar beneden. Mijn prins op het witte paard wil maar niet komen. Wel voorbij zien flitsen. Na omzwervingen voetpad naar het dorp gevonden. Prachtig tussen de bomen en bloemen en ondergaande zon. Om 10 uur weer ‘thuis’. Naar bar, barstensvol, nu ook met de dames en de kinderen. Nog een gebakken ei met ham. Sigaretten gekocht en om 11 uur naar bed.

 

Puente de Cantos, maandag 05-06-2000.

Goed geslapen. Half zes op. Kwart over zes aan het eind van Monasterio bar open. Koffie en daarna lopen.

Ludwig en Rita regelmatig gezien en gesproken. Groot gedeelte op sandalen gelopen. Is toch ook niet alles. Tot elf uur koud en nevelig. Daarna lekker. Wel fris windje. Het landschap juist voor rivier Arrogo Bodion Chico drastisch veranderd. Geen boompjes, geen muurtjes, weide heuvellandschap,

Om half 1 bij gemeentehuis. Kost enige moeite om de slaapplaats van het slot te krijgen. Toch gelukt. Douche en wasje. Pelgrimsboek. Vent was hier 17/11 vorig jaar. En Jan en M. op 11 mei vorig jaar.

 

Zafra, dinsdag 06-06-2000.

Gisteravond na allerlei omzwervingen om 11 uur terug. Pokkeherrie tot 2 uur in proteccion Civil (onze Nederlandse B.B.)Weer gebruikelijke vertrek. Na 6,5 kilometer Calzadilla. Kerk open, voor mij wordt het licht nog eens extra aangedaan. Jacobus. Daarna is er koffie en toen grandioos aan het verdwalen. Twee keer volledig de mist in (een kompas is dan toch wel erg handig). Uiteindelijk beland ik op de grote weg Sevilla – Merida. Wegrestaurant, geen taxi te krijgen. Geen lift. Met lood in de schoenen ga ik langs de grote weg rond 6 uur nog vier kilometer naar Zafra. Vlak voor deze plaats stopt de ober die me in het restaurant bediend heeft…..

Via VVV naar een hostal. Twee nachten geboekt. Luxe.

’s Avonds met Rita en Ludwig naar de kerk.

 

Zafra, woensdag 07-06-2000.

Heerlijk goed bed. Douche / bad. Rustdag.

Vanmorgen de stad op mijn gemak bekeken. Leuk. Uitgebreid koffie gedronken in Parador binnenplaats. Poepie chic, maar qua prijsstelling niet vergelijkbaar met Nederland. Ketting. Geslapen als een os.

Internetten, (half vijf tot half zes). Heet (30 graden).

En nu koffie op een terras. Daarna beetje boodschappen gedaan en naar kerk. De jongen van gisteren las weer voor. Nu zat hij pal voor me. Lachte me eens toe en gaf me de PAZ en na  de mis sprak hij me aan. Na de stempel bij de pastoor gehaald te hebben nog even op het terras. Laat, zeer laat in slaap. Airco aan de praat gekregen.

 

 

 

 

 

Villadangos, donderdag 08-06-2000.

Om 6.15 uur er weer uit. MET sigaretten, na 1 uur een dorp, aan het eind ervan een bar open. Daarvoor een mooie zonsopgang en over de bult uitzicht over het dorp. In kroeg wat staan kletsen met anderen. Daarna door. Wijnstokken, olijfbomen en / of gras en kaal. Om 12 uur in Villafrancos, moeie voeten. Eerste kroeg koffie en bier. Toen onderdak gezocht. Hele dorp afgesjouwd. Nu aan N-route, 2000 pesetas. Eenvoudig maar goed. Gedoucht en was gedaan. Bij ingang dorp huizen met moderne architectuur. Beetje waterland type.

Verder: gegeten, diep geslapen, route verkend, door dorp gedwaald, fruit gekocht, TV gekeken en laat in slaap. Warm weer 30/ 35 graden.

 

Torremegia, vrijdag 09-06-2000.

 

Keurig om 5.30 uur wakker. “Fruitontbijt”. Sigaretten (extra pakje), 6.20 u deur uit. Bewolkt. Goed om te lopen. "Straight as a die" volgens mijn Engelse gids. Veel werkzaamheden op het land. Het gezoem van tractoren begeleidt mijn tocht. Tevens mannen met takken die toppen uit druivenplanten slaan (?) (Nu weet ik inmiddels waarom). Daarna nog aanleg van een pijpleiding.

Sigaretten in beek gegooid. Al snel weer spijt. Ik loop de kant van de weg af te zoeken naar een toevallige sigaret.

Afslag naar Almandralego weer gemist. Dus door naar Torremégia. Daar om 14.00 uur het café in: sigaretten + koffie + doodmoeie benen. Zijn steunzolen nog wel goed? Het was koud onderweg; flinke wind uit westen. Nu schijnt de zon. Onduidelijk hoeveel kilometer ik heb gelopen. 19 +16 =35. Maar dat is dan inclusief de afslag naar Almandralego! Dan moeten er toch wel 6 kilometer vanaf. Hoe dan ook: 7 ½ uur gelopen met weinig rust. (KAPOT) (Voeten en kuiten).

Hostal, slapen, geldautomaat, oud kasteel, motorrijderclub (ruig), bocadillo kaas.

Lees verder...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Copyright By Hansvermaat.nl 2006-2009. All Rights Reserved.
Hans Vermaat  "The Travellers"
Website.